Palačinkový dort
Postup přípravy
Všechny ingredience dáme do mísy (směs, hrnek pohankové mouky, 2 vejce, 2 lžíce cukru hrnek mléka, 4 hrnky vody a kypřící prášek). Mixujeme ponorným mixérem do hladké hmoty bez hrudek (cca 3 minuty). Těsto necháme 10 minut odpočinout. Promícháme a lijeme naběračkou na rozpálenou pánev zlehka potřenou olivovým olejem vhodným k tepelným úpravám a smažíme z obou stran dozlatova. Na pánev o průměru 22 cm lijeme dvě běžné naběračky těsta. Protože z palačinek budeme dělat dort, je potřeba, aby byly palačinky o něco silnější než obvykle. Usmažené a vychladlé palačinky klademe jednu na druhou a jednotlivé vrstvy promazáváme vanilkovým krémem. Hotový dort necháme odpočinout v chladu alespoň půl hodiny.
Vanilkový krém: Dáme si zvolna vařit 300 ml mléka do kastrůlku. Ve zbylých 200 ml mléka rozpustíme Xylitol nebo cukr a vidličkou v něm rozmícháme 1 puding a špetku vanilky z lusku. Ze smetany ušleháme šlehačku a do vychladlého pudingu jí postupně zašleháváme elektrickým šlehačem.
Vytisknout recept (PDF)