Letní malinový dort
Postup přípravy
6 vajec smícháme s polovinou moučkového cukru (125 g), přidáme citrónovou kůru a jemně promícháme. Poté pomalu vmícháváme mouku. Těsto nalijeme do dortové formy o průměru 28 cm vymazané máslem nebo vyložené pečícím papírem. Pečeme asi 30 minut při 190°C. Dort necháme vychladnout. Poté vyndáme z formy a rozřízneme na 3 stejnoměrné pláty. Maliny omyjeme a osušíme. Polovinu ovoce dáme do mixéru, rozmixujeme na pyré a propasírujeme přes síto, abychom se zbavili semínek. Želatinu připravíme podle návodu na obalu. Až se želatina prohřeje přidáme zbytek cukru, 2 lžíce citronové šťávy, 1 sáček vanilkového cukru a promícháme s ovocnou šťávou. Až začne ovocná želatina tuhnou, vyšleháme smetanu, jemně spolu promícháme a uložíme do ledničky. Skládání dortu – první plát pomažeme marmeládou, poté zakryjeme ostružinovým krémem, přiklopíme druhým plátem a opět potřeme marmeládou a krémem. Nakonec přiklopíme třetím plátem a jemně přitlačíme. Vrchní plát pomažeme zbytkem šlehačky a vyskládáme na něj čerstvé ovoce. Ovoce můžeme ozdobit glazurou, kterou si připravíme smícháním teplé marmelády s jedním balením vanilkového cukru. Před podáváním posypeme moučkovým cukrem.
Vytisknout recept (PDF)